SIK SORULAN SORULAR

Nasıl bir epitez-protez yaptırabilirim?
Genel olarak, hastalar KBB , Göz, Estetik Cerrahi veya Çene Cerrahi konusunda uzmanlaşmış bir doktor tarafından opera edildikten sonra operasyon veya radyoterapiden en az 3-6 ay sonra tarafımıza yönlendirilir. (+90 (0212) 29104444) ile randevu alabilir veya web sitemiz aracılığıyla bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Epitez kaybedilen organlar için kalıcı bir çözüm müdür?
Epitez-protezler rekonstrüktif cerrahiye alternatiftir. Başka bir deyişle, bir protez, ameliyat ile çözülemeyen sorunların giderilmesi amacıyla ya da ameliyat yapılana kadar geçici çözüm amaçlı kullanılırlar. Kolaylıkla çıkarılabildiklerinden doktorun sorunlu bölgeyi izlemesi ve iyileşme sürecinin sorunsuz ilerlediğinden emin olunması sağlanır. Bu nedenle, ameliyatı beklerken geçici bir kullanım için yüz epitezleri yapılabilirken yaşam boyu kullanmak amacıyla kullanılabilirler.
Epitez-protezimi başvurduktan ne kadar sonra alabilirim?
Bu protezler hazırlanmadan önce kemik içi vidaların küçük bir operasyonla yerleştirilmesi ve yerleştirdikten sonra 6-8 hafta beklenmesi gerekir. Bu sırada implant kayıpları yaşanması mümkündür. Bu durumda yeniden implant uygulaması gerekebilir. İmplant entegrasyonu sağlandıktan sonra 1-3 hafta içinde ve 2-4 kez hasta ile prova yapılarak epitez yapımı tamamlanır. Sonuç olarak bir epitezin uygulanma süresi toplamda 8-12 hafta sürecektir.
Epitez-Protez vücuda nasıl tutturulur?
Protezlerin çoğu diş vidaları gibi implantlarla kemik içi implantlara tutturulur. Bu implantlar, protez uzmanıyla işbirliği içinde cerrah tarafından uygulanır. Protezler çoğu durumda mıknatıslar ile bu implantlara tutturulur . Bazen epitezler biyolojik bir yapıştırıcı kullanarak deriye doğrudan ya da implanta destek olmak amacıyla tutturulabilir. Geçici olarak yapılan epitezler bulunduğu bölgeye biylojik yapıştırıcı ile tutturulabilirler.
İmplant nedir?
İmplantlar, epitezin kemiğe sabitlenmesinde kullanılan diş implantları gibi vidalardır. Titanyumdan yapılan vidalar, cerrah tarafından kemiğe yerleştirilir. Kemikden deri dışında ise dayanak adı verilen Abutmentler bu implantlara vidalanırlar. Bu parçalar deri üzerinde açıkta dururlar ve yıkanma , suyla temas, denize grime gibi hiçbir durumdan etkilenmezler. Bu dayanaklar seçilecek tutucu sisteme göre bar-klips ya da mıknatıs içerirler.
Epitez-protezleri hiç çıkarmadan kullanabilirmiyim?
Bu protezler kendi dokularımız gibi kendini yenileyemeyen yapılar olması nedeniyle temiz bakılması ve kir ve darbe-sürtünmeden uzak tutulması kullanım ömrünü uzatacaktır. Bu nedenle özellikle gece uyku sırasında çıkarılmalıdır. Aksi takdirde hem çabuk yıpranarak değişimi gerekecek hem de uyku sırasında her ne kadar sağlam tutuculuk olsa da düşmesine neden olacaktır.
Epitez-protez ile denize girebilirmiyim?
Epiteziniz ile denize girebilirsiniz. Ancak tutuculuk konusunda dikkat edilmelidir. Ayrıca deniz sonrası temiz bir su ile yıkanmalıdır.
Epitez-protezi ne kadar sürede bir yenilemeliyim?
Epitezler kullanıma göre zaman içinde renk ve şekil kayıplarına uğrayabilirler. Genellikle 2-5 yılda bir yenilenmeleri önerilir. Yenileme için ameliyata gerek yoktur.
Epitez bakımı nasıl yapılır?
Hastaların epitezlerini düzenli olarak nötr bir sıvı sabunla yıkamaları yeterlidir. Ayrıca güneş ışıgına uzun süre maruz bırakılmaması önerilir. Gece yatarken protezin yırtılması ve deforme olması gibi durumlara karşı çıkarılarak temiz bir koruma kabının içerisinde saklanması yeterlidir.
A: Liv Hospital 4. kat Ahmet Adnan Saygun Cd. Canan Sk. No 5. Ulus BEŞİKTAŞ - İSTANBUL
T: +90 212 291 0444    GSM: +90 533 714 8818    E: info@epitez.net